Εκλογική διακύρηξη της Εργατικής Πάλης στη Γαλλία / Ευρωεκλογές 2014

Imprimer
15 Μαΐου, 2014

Εργατική Πάλη - Να κάνουμε την παράταξη των εργαζoμένων να ακουστεί.

Η Ευρώπη, που είναι πλούσια και αναπτυγμένη στο δυτικό της μέρος, που είναι το λίκνο του καπιταλισμού, και που έχει συσσωρεύσει τα πλούτη που λεηλατήθηκαν απ΄ όλο τον κόσμο, δεν καταφέρνει να βγει από την κρίση του τρελού οικονομικού συστήματος.

Παντού ανεβαίνει η ανεργία, κατεβαίνουν οι μισθοί, γενικεύει η εργοδοσία την ελαστικότητα και εντατικοποιεί τους ρυθμούς εργασίας.

Παντού ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρήματος αφιερώνεται στην πληρωμή των τόκων στις τράπεζες, με την οποία πλουτίζουν οι χρηματιστές. Για τον σκοπό αυτό τα Κράτη καταργούν απαραίτητες θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στην Παιδεία. Προχωρούν σε περικοπές στις κοινωνικές δαπανές.

Παντού η εργοδοσία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων έχει ως υπάκουα όργανα τις κυβερνήσεις της δεξιάς όπως και της αριστεράς, που επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας στην πλειονότητα του πληθυσμού.

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώνονται προ πάντων από την εντατικοποίηση του ταξικού πολέμου που διεξάγει η μεγάλη αστική τάξη απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Υπάρχει το ίδιο πρόβλημα παντού : πως μπορεί η εργατική τάξη να αναχαιτίσει την οπισθοδρόμηση των συνθηκών διαβίωσής της και να εμποδίσει την σήψη της κοινωνικής ζωής της ; Πως να αντισταθεί στις δυο μάστιγες που συνοψίζουν την τρέλα της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή την ανεργία και την αδιάκοπη μείωση της αγοραστικής δύναμης ;

Η Εργατική Πάλη κατεβάζει υποψηφίους για να καταγγείλει το οικονομικό σύστημα που οδήγησε στην τωρινή κατάσταση και να προτείνει μια πολιτική που ανταποκρίνεται στα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στην κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στόχοι πάλης για την εργατική τάξη

Δεν είναι εκλογικό το πρόγραμμά μας. Είναι πρόγραμμα πάλης για τους μελλοντικές αγώνες της εργατικής πάλης.

Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη, είναι να εγκρίνετε την απαραίτητη πολιτική για την εργατική τάξη να αντισταθεί στην επίθεση της μεγάλης αστικής τάξης.

Για να μειωθεί δραστικά η ανεργία, πρέπει να απαγορευθούν πρώτα οι απολύσεις. Δεν λείπει η δουλειά. Αλλά οι εργοδοτές κάνουν όλο και λιγότερους εργατές να παράγουν όλο και περισσότερο χάρη στις απολύσεις και στα κλεισίματα εργοστασίων. Πρέπει να μοιραστεί η δουλειά σε όλους χώρις να κατέβουν οι μισθοί.

Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις για να φτάσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Για να προστατευθεί η αγοραστική δύναμή τους, πρέπει να αυξηθούν κάθε μήνα σύμφωνα με την άνοδο των τιμών. Πρέπει να γίνει η αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων.

Πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αυτά οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες τους. Αν πουν πως αδύνατον είναι να το κάνουν, ας ανοίξουν τους λογαριασμούς τους ! Έτσι ο λαός θα μπορέσει να διαπιστώσει ότι σπαταλούν τα χρήματα που πήραν από την εκμετάλλευση σε δαπανές πολυτέλειας, και πράγμα που είναι χειρότερο, στην χρηματιστική κερδοσκοπία.

Πρέπει να καταργηθεί το επιχειρηματικό απόρρητο που καλύπτει τους χίλιους δυο τρόπους με τους οποίους οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες επιδεινώνουν την εκμετάλλευση των εργατών τους, κλέβουν τους μικρούς παραγωγούς και τους καταναλωτές, και καταστρέφουν τη φύση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και τα εθνικά κράτη

είναι δυο εργαλεία του μεγάλου κεφαλαίου

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως και τα Κράτη, χρησιμοποιούνται ως μαχητικά όπλα εναντίον των λαïκων στρωμάτων. Η παρουσίαση του εθνικού κράτοuς ως προστασία των εκμεταλλευόμενων μαζών είναι ένα τόσο χοντρό ψέμα όσο να λέει κανείς ότι η σωτηρία θα προέρθει από την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όλες οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παίρνονται σε συμφωνία με τα Kράτη και τους ηγέτες τους.

Οι δημόσιες συζητήσεις για την επιλογή μεταξύ περισσότερο ή λιγότερο Ευρώπη κρύβουν το προφανές: τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως και τα κράτη επιβάλλουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Ευρώπη τους δεν είναι ούτε πραγματικά μια ένωση ούτε εντελώς ευρωπαϊκή. Η κοινή αγορά και τα κοινοτικά θεσμικά όργανα δεν έχουν αφαιρέσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αντίπαλους καπιταλιστικούς ομίλους. Τους έδωσαν μόνο έναν ευρύτερο χώρο. Οι τράπεζες και οι πολυεθνικές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ανταγωνίζονται για να κυριαρχήσουν και να πετσοκόψουν την φτωχιά ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Το κοινό νόμισμα αφαίρεσε την κερδοσκοπία στις τιμές συναλλάγματος στη ευρωζώνη. Αλλά αντικατέστησε άλλες μορφές κερδοσκοπίας, πιο καταστροφικές, και φορείς νέων νομισματικών κρίσεων.

Τα κεφάλαια και τα εμπορεύματα κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση ανθρώπων την περιορίζουν πολλαπλά εμπόδια. Οι κοινωνικοί νόμοι δεν εναρμονίστηκαν προς τα πάνω και οι μισθοί ακόμη λιγότερο. Οι δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ειδικά των γυναικών, δεν ρυθμίστηκαν προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω. Η εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης εξακολουθεί να απαγορεύεται σε πολλά κράτη χωρίς καμία παρατήρηση από την Ένωση. Ακόμη και μια χώρα όπως η Ισπανία, η οποία είχε αναγνωρίσει αυτό το βασικό δικαίωμα, επιδιώκει την κατάργησή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου : τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και ένα μέρος των Βαλκανίων. Το συρματόπλεγμα γύρω της χωρίζει λαούς, κλειδώνει την Ευρώπη και την διαχωρίζει από τις φυσικές Αφρικάνικες και Ασιατικές προεκτάσεις της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει περισσότερη εξουσία από τα εθνικά κοινοβούλια. Η σύνθεσή του δε θα έχει καμία επιρροή: οι αποφάσεις παίρνονται από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, δηλαδή, πίσω από την Κομισιόν των Βρυξελλών.Τις παίρνουν οι ηγέτες των πιο ισχυρών κρατών της Ένωσης, υπό την έμμεση επιρροή των μεγάλων βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων. Η μόνη χρήσιμη ψήφος για την εργατική τάξη, είναι να εκφράσει τις απαιτήσεις της και τις πολιτικές προοπτικές της.

Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης Ολάντ-Ερώ, αυτές οι εκλογές έχουν ένα νόημα στην εσωτερική πολιτική. Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη σημαίνει την απόρριψη, που προέρχεται καθαρά από την παράταξη των εργαζομένων, της κυβέρνησης που ονομάζεται σοσιαλιστική, αλλά που συμπεριφέρεται ως υπηρέτης των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζιτών. Σημαίνει την άρνηση επιλογής ανάμεσα στα κόμματα, που είναι αντιπάλα για να κυβερνήσουν, αλλά που έχουν όλα τους σεβασμό για το καπιταλιστικό σύστημα, και έτσι παίρνουν το μέρος εκείνων που μας καταπιέζουν και μας εκμεταλλεύονται.

Για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τη δικτατορία των χρηματιστών

Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη είναι να επιβεβαιώσετε ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να καταπολεμήσουν ούτε την ευρωπαϊκή ενοποίηση ούτε το Ευρώ, αλλά την δικτατορία των χρηματιστών. Η προοπτική που πρέπει να έχει η πάλη των επαναστατικών κομμουνιστών είναι η κατάργηση των συνόρων, η ενοποίηση της ηπείρου σε σχέση με όλους τους λαούς και όλα τα έθνη, οι Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης ανοιχτές προς τις υπόλοιπες ηπείρους.

Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη σημαίνει να καταγγείλετε όλους τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, το κυνήγι των μεταναστών, τις απελάσεις, την καταπίεση των μειονοτήτων. Είναι να εκφράσετε την αντίθεσή σας με την «Ευρώπη-φρούριο», που κλείνεται στους λαούς που δεν είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά που διεξάγει στρατιωτικές περιπέτειες στην Αφρική ή αλλού.

Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη, η οποία υποστηρίζει τον κομμουνισμό, είναι να έχετε την πιο ριζοσπαστική στάση εναντίον των ακροδεξιών οργανώσεων που αποτελούν απειλή για την εργατική τάξη.

Είναι να διαμαρτυρηθείτε ενάντια στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδραστικές προκαταλήψεις που φυτρώνουν από την κοπριά της καπιταλιστικής κοινωνίας σε κρίση. Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη, είναι να ανταποκριθείτε σε όλες τις μορφές εθνικιστικής δημαγωγίας με τον διεθνισμό.

Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη, είναι να επιβεβαιώσετε ότι το προλεταριάτο της Ευρώπης, με ανθρώπους από όλες τις ηπείρους, είναι μια και ίδια κοινωνική τάξη, πέρα από τα σύνορα. Όλοι όσοι επιδιώκουν να την διαιρέσουν είναι εχθροί της.

Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη, είναι να εκφράσετε όχι μόνο την απόρριψη των αστικών κομμάτων, αλλά και της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη, είναι να επιβεβαιώσετε την ανάγκη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που μόνο η συλλογική δράση της συνειδητής εργατικής τάξης όλων των χωρών είναι δυνατόν να επιτύχει.

* * * * *

Σας καλώ να ψηφίσετε την Εργατική Πάλη για να κάνουμε την παράταξη των εργατών να ακουστεί, για να διαδώσουμε τις απαιτήσεις της, για να επιβεβαιώσουμε την κομμουνιστική προοπτική!

Αρλέτ Λαγκιγιέ.