Hindistan: sağlık krizi ve işçilerin öfkesi

چاپ
19 Mayıs 2020

[Bu makale, İngiliz yoldaşlarımız (UCI - İngiltere) tarafından çıkarılan aylık Troçkist Workers' Fight (İşçi Mücadelesi (N ° 113, 14 Mayıs 2020) dergisinde ingilizce olarak yayınlanan Hindistan'la yapılan bir yazışmadan çevrildi.]

Başbakan Modi'nin koronavirüse yönelik politikası muazzam bir sosyal kaosa yol açmaya devam ederken, Modi yine de çeşitli eyaletlerin başkanlarının son toplantısında şunları söyledi : « Bu krizi fırsata dönüştürebiliriz ». Onun hükümeti, iş hukukunun elemanlarını ortadan kaldırma işlevini üstlendi. Ekonomileri yeniden canlanan 5 eyalet, çalışma saatlerini günde 8'den 12'ye çıkardılar. Gujarat Ticaret Odası sendika kurma yasağı istedi. Uttar Pradesh'in hükümeti, daha şimdiden İş Kanunu'nun otuz sekiz yasasından otuz beşini üç yıl süresince askıya aldı.

Kırsal bölgelerden gelen ve virüs nedeniyle evden çıkmama uygulamasıyla, köylerinden yüzlerce kilometre uzakta mahsur kalan 100 milyondan fazla emekçiye gelince, çoğu iki ya da üç aydır maaş bile alamadı. Birçoğu bütün olanaklarını seferber ederek, çok uzun mesafeler yürümeyi göze almak da dahil olmak üzere evlerine dönmeye çalıştılar. Bazıları, karayolları üzerinde polis tarafından taciz edilmekten kaçınmak için demiryolları boyunca yürümeyi tercih ettiler. Geçen hafta boyunca, on altı tanesi demiryollarında dinlenirken bir yük treni tarafından öldürüldü. Üstelik, 1 milyon 400 bin göçmen, zorla geçici «kurtarma kamplarına» kapatıldılar.

Geçtiğimiz ay boyunca, evde kalma zorunluluğuna rağmen, ülkenin batısındaki özellikle de Surat ve Bombay'da protesto gösterileri patlak verdi. Modi, tensiyonu düşürmek için emekçilere evlerine dönmelerine izin vereceğini açıkladı ve 3 Mayıs'tan itibaren evde kalma uygulamasının hafiflemesi ve kontrolün rahatlamasıyla « işçi trenleri » sağlayacağını bildirdi. Ancak, tabi, çok az tren var ve kapitalist sınıf da el emeği yokluğundan çok korkuyor. Hint Endüstrisi Konfederasyonu, yasaların işe geri dönmeyi emretmesini bile talep etti!

Birçok sanayi bölgesinde, 2 ile 4 Mayıs tarihleri arasında sokaklarda, işçilerin bu politikalara karşı öfkesi patlak verdi. Hareketlilik, protesto gösterileri Modi'nin Eyaleti Gujarat'da en kararlı biçimde yürütüldü. Binlerce işçi, Surat'ta evlerine götürülmeyi ve çalışmaya zorlanmamayı istemek için toplandılar. Pencereleri kırdılar ve yapım halinde olan yeni Elmas Borsası Binası'nın önüne park etmiş arabaları devirdiler. İnşaat işçilerinin, devletin geri dönüşlerin, düzenlemesini istedikleri zaman, 2 Mayıs'ta Chennai'de (Madras) daha küçük çapta bir dizi protesto gösterisi yapıldı. Rajasthan'daki bir çimento fabrikasının 2.500 işçisi aynı talepleri ileri sürerek polislere karşı taş attılar ve fabrikaya saldırdılar. Protesto gösterileri Bangalore, Hyderabad, Madhya Pradesh, Delhi ve Jammu gibi diğer şehirlerde de gerçekleşti.

Kapitalist sınıf saldırılarında acımasızdı. Ancak çok sayıda işçi sokakta karşı saldırıda bulundu ve misilleme yaptı. Eğer işçilere Modi hükümetinin politikasından herhangi bir yanılsama kaldıysa, bunlar hızla yokoluyorlar.

Worker's Fight (İşçi Mücadelesi)

19 Mayıs 2020